Staré sorty sú „in“

Staré a krajové odrody jabloní a hrušiek

v kuchyniach, na záhradách a v krajine

 

Čo majú spoločné študent hotelovej akadémie, záhradníckej školy, či gymnazista?

Každý z nich môže ovplyvniť , ako bude vyzerať naša krajina, a to tým, že sa oboznámi s pestrosťou starých a krajových odrôd jabloní a hrušiek a s možnosťami ich ochrany a využitia.

Predstavujeme Vám Učebné texty s metodickými listami pre stredné hotelové školy a akadémie,

poľnohospodárske a záhradnícke školy, gymnáziá a verejnosť, od autorskej dvojice Andrei Uherkovej a Bruna Jakubca.

Učebnica je určená pre stredné školy a verejnosť a ponúka tému starých odrôd spracovanú v rôznych podobách. V teoretickej časti sa dozviete,  čo vlastne sú staré a krajové odrody, ako a kde vznikali, o ich význame v krajine a pre človeka, či o dôvodoch, prečo sú dnes ohrozené. Zistíte, že jablká a hrušky nie sú len sezónnym ovocím, a môžete ich mat čerstvé aj  máji.

Pre poľnohospodárske a záhradnícke školy je určené predstavenie rôznych typov ovocných výsadieb a rozdielov medzi intenzívnym a extenzívnym sadom.  Hotelovým školám zasa ukážeme pestrosť chutí, vôní a využitia starých a krajových odrôd s inšpiráciou v podobe receptárika. Čo tak skúsiť využiť staré odrody  v „čatní“ alebo cideri?

Ako tému začleniť do výučby zistíte vďaka prehľadným tabuľkám k jednotlivým školám a predmetom, s nápadmi, ako do nich tému začleniť.

Aby sa o téme neučilo len teoreticky, súčasťou knihy je 8 metodických listov s rôznymi aktivitami pre študentov. Za základe nich budú o téme viac premýšľať, ale aj koštovať chute, objavovať príbehy odrôd či mapovať ich v krajine.

Vďaka servisu k odrodám zistíte, kde sa dajú odrody zohnať, kto vám poradí, ako ich ošetriť a na koho sa môžete obrátiť s ďalšími otázkami.

Veríme, že pokiaľ objavíme pestrosť využitia odrôd jabloní a hrušiek v kuchyniach, kuchári ich budú využívať a verejnosť si na nich pochutnávať, bude aj motivácia ich pestovať. Pretože aj tu platí, že dopyt vytvára ponuku. Na dopyt majú následne možnosť reagovať záhradníci a poľnohospodári, ktorí ich môžu vysádzať  do krajiny, sadov, záhrad a záhumienkov,  a tým prispievať k zachovaniu krajinného rázu a tradícií.

Táto učebnica je len malou ochutnávkou tejto širokej problematiky, no veríme, že po jej prečítaní dostanete chuť na korenistú chuť odrody ´Boskoopské´ či na maslové hrušky a budete pátrať po tom, čo môžete urobiť vy, aby ste sa k nim dostali.

Publikácia o starých odrodách (v prílohe) vznikla vďaka spojeniu štúdia na Sokratovom inštitúte, doplnkovom vzdelávacom programe, ktorý realizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica a problematiky, ktorej sa autori venujú na Fakulte ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene. Publikácia bola vydaná v rámci projektu Jedlá zmena.

PrílohaVeľkosť
PDF icon sorty_prirucka.pdf7 MB